Ga naar de homepage

Alles over afval

Van afval naar nieuwe grondstoffen

Afval dat we goed met elkaar scheiden, wordt weer opnieuw gebruikt. Zo kunnen uw oude kranten en kartonnen dozen een nieuw leven krijgen als biologisch afbreekbare plantenpot. En die lege pindakaaspot wordt een nieuw potje voor erwtjes en worteltjes. Om maar wat voorbeelden te noemen. Zo zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig voor producten en verbranden we minder afval. En dat is goed voor het milieu …

… maar ook goed voor je eigen portemonnee!

Want als u uw afval thuis goed sorteert en dus minder vaak restafval aanbiedt, dan betaalt u een lagere afvalstoffenheffing dan iemand die vaker restafval aanbiedt.

Maar hoe dan?

Onze gemeente heeft het Diftarsysteem ingevoerd. Dit systeem is al in veel gemeentes ingevoerd en het werkt. Kort gezegd: u betaalt voor elke keer dat uw restafvalcontainer geleegd wordt. Gebruikt u de ondergrondse wijkcontainers voor restafval? Dan betaalt u per inworp van een restafvalzak. Wanneer u uw afval goed scheidt, heeft u minder restafval en betaalt u dus ook minder.

Geschiedenis van afval

Accordion item is ingeklapt

Afval scheiden is iets dat al meer dan 100 jaar bestaat. Voor die tijd werd nagenoeg alles hergebruikt en wat stuk was werd gerepareerd. En als er iets echt niet meer gebruikt kon worden dan werd het gewoon op straat gegooid en ontstond daar een afvalhoop. Rond 1930 begonnen de eerste vuilniskarren te rijden omdat de mensen zoveel afval produceerden dat het zich opstapelde in de straten. En dat maakte het gemak in de mens los.

Ongeveer 75 jaar geleden hadden we nog de schillenboer en de voddenboer en leverden we onze glazen flessen in bij de melkboer. Dat was ook een vorm van afvalscheiding. 

De ouderen van nu kennen het wel. In de jaren 50, 60 en 70 droeg je waarschijnlijk kleding die al gedragen was door je broer of je zus. De meeste kleding werd niet weggegooid maar werd gerepareerd. Maar ja, je wilde er wel leuk uitzien en meedoen met de mode. Het bedrijfsleven speelde daar handig op in door meer te produceren en kleding goedkoper te maken. Dat gebeurde niet alleen met kleding maar ook met heel veel andere producten.

Gelukkig zijn we wel veel netter geworden. De straten zijn schoner en we gaan bewuster met ons afval om. We hebben al een hoop bereikt maar het kan nog beter.

Vuilniswagen (1930 ca)Afval op straat (1938 ca.)
Vuilniswagen (1930 ca)Afval naast een openbare vuilnisbak (1935 ca.)