Als u bezwaar heeft gemaakt, krijgt u eerst een ontvangstbevestiging. Daarin staat informatie over hoe uw bezwaar wordt behandeld.
De meeste bezwaren worden behandeld door de onafhankelijke commissie bezwaarschriften. Deze mensen werken niet voor de gemeente. Zij adviseren de gemeente over de beslissing die zij op uw bezwaar moet nemen. Het kan zijn dat een medewerker van de gemeente contact met u opneemt. Deze zal samen met u bespreken wat er aan de hand is. U kijkt samen of er een oplossing kan komen buiten de procedure om.
Als dat niet lukt, krijgt u meestal een uitnodiging voor een hoorzitting bij de commissie bezwaarschriften.
Wanneer u bent uitgenodigd voor een hoorzitting, is het verstandig om te komen. U kunt dan persoonlijk vertellen en uitleggen waarom u bezwaar heeft gemaakt. Ook de gemeente krijgt een uitnodiging voor de hoorzitting. De commissie bezwaarschriften kan ook andere mensen uitnodigen die gehoord moeten worden. Dus niet alleen u als bezwaarmaker en de gemeente.
Een goede voorbereiding is belangrijk. Ga na wat u wilt zeggen en schrijf dit desnoods op.
Zijn er voor de commissieleden nog onduidelijkheden? Dan zullen zij daarover vragen stellen.
U mag een advocaat of een andere vertegenwoordiger naar de hoorzitting meenemen. Vraag in dat geval wel naar de kosten. Die moet u namelijk gedeeltelijk of helemaal zelf betalen. Ook kunt u zich laten bijstaan door bijvoorbeeld getuigen of deskundigen.
De hoorzitting begint met het voorstellen van alle aanwezigen en een uitleg van de procedure. Dat doet de voorzitter. Hierna krijgt u (bezwaarmaker) het woord. Ook de gemeente en eventueel andere belanghebbenden mogen tijdens de hoorzitting hun standpunt naar voren brengen. De commissie stelt als laatste vragen.
De commissie probeert om binnen drie tot vier weken na de hoorzitting een advies uit te brengen. Dit advies gaat naar de afdeling bij de gemeente die het besluit heeft genomen waartegen u bezwaar heeft gemaakt. De gemeente neemt dan een beslissing: het besluit op bezwaar. Bij het besluit op bezwaar zit een kopie van het advies van de commissie. De gemeente kan het advies van de commissie bezwaarschriften overnemen, maar mag ook daarvan afwijken. In dat geval moet de gemeente in het besluit op bezwaar uitleggen waarom wordt afgeweken. Dit gebeurt alleen in uitzonderlijke gevallen.
Het besluit op bezwaar kan zijn:
- Niet ontvankelijk. Aan het bezwaar kleven (formele) gebreken. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer uw bezwaar te laat is of wanneer u geen belanghebbende bent. Het bezwaar wordt in dit geval niet inhoudelijk behandeld.
- Ongegrond. Het besluit waartegen u bezwaar heeft gemaakt blijft gehandhaafd. U krijgt geen gelijk.
- Gegrond. Het eerder genomen besluit wordt herzien of ingetrokken. U krijgt gelijk.