Ga naar de homepage

Loon op Zand presenteert sluitende begroting met behoud van ambities

Het college van burgemeester en wethouders van Loon op Zand heeft de begroting voor 2025 gepresenteerd. Ondanks de financiële uitdagingen kiest het college ervoor haar ambities vast te houden en niet te snijden in de kwaliteit van dienstverlening en voorzieningen, zoals de huisvesting van scholen en het groenonderhoud. Een robuuste ambtelijke organisatie is cruciaal om deze ambities waar te maken.

In lijn met het coalitieakkoord, waarin het belang van vooruitkijken en bijsturen wordt benadrukt, presenteert het college een sluitende begroting voor 2025. "We willen een veerkrachtige gemeente blijven. Daarvoor is het belangrijk dat we onze plannen kunnen uitvoeren zonder de solide basis van onze organisatie aan te tasten", aldus Tonny Meulensteen – wethouder financiën.

Financieel gezond voor een weerbare toekomst

Het college ziet op meerdere vlakken stijgende kosten, maar de behoefte om de dienstverlening op een hoger peil te brengen en om de ingezette ambities te realiseren blijft. Grote ombuigingen zouden de plannen die zijn ingezet te veel schaden. Daarnaast zijn er veel kostenposten die maar minimaal te beïnvloeden zijn.

Toch heeft het college kritisch naar alle kostenposten gekeken en voor ongeveer 300.000 euro structureel bijgesteld in de begroting. Maar ook een forse verhoging van de onroerendezaakbelasting (OZB) in 2025 en de toeristenbelasting in 2026 zijn onontkoombaar. Want het college wil de noodzakelijke voorzieningen, zoals bijvoorbeeld scholenhuisvesting en het groenonderhoud, waarborgen en ambities realiseren. “We zijn goed op weg, maar moeten nu doorpakken. Mede gezien de financiële kaders en koers van het Rijk beschouwen we deze verhogingen als de beste manier om onze gemeente sterk en veerkrachtig te houden”, zegt wethouder Meulensteen. “Dit is echter niet volhoudbaar. Ook voor de toeristenbelasting kiezen we ervoor om deze in 2026 in lijn te brengen met de landelijke trend.” Deze aanpassing acht het college essentieel voor een gezonde financiële positie en om de plannen voor de komende jaren te realiseren om weerbaar de toekomst in te gaan.

Duurzaamheid en sociale cohesie als speerpunten

Naast financiële keuzes blijven duurzaamheid en sterke gemeenschappen belangrijke pijlers. “We zetten ons in voor een energieneutrale toekomst, met meer groen in de openbare ruimte en duurzame woningbouw”, licht wethouder Louis Laros toe. Ook is er aandacht voor sociale cohesie en zorg. Hoewel de betrokkenheid van inwoners, verenigingen en vrijwilligers de gemeente versterkt, leidt de toenemende vraag naar specialistische hulp tot druk op de zorg en ondersteuning. “Daarom richten we ons op de versterking van lokale teams en de sociale basis, zodat we de toegang tot zorg verbeteren en hulp beschikbaar houden voor onze meest kwetsbare inwoners”, vervolgt wethouder Suzan Mandemakers. “Dit alles draagt bij aan de sociale cohesie en versterkt onze gemeenschappen.”

Toekomstbestendige ambities voor Loon op Zand

Met deze begroting wil het college van Loon op Zand de komende jaren weerbaar en toekomstbestendig tegemoet treden.

Meer informatie over vaststellen en inzien begroting

De gemeenteraad van Loon op Zand neemt op donderdag 7 november een definitief besluit over de begroting. De raad kan nog wijzigingen aanbrengen in de begroting. Pas daarna is de begroting officieel vastgesteld. Alle raadsvergaderingen zijn openbaar toegankelijk en online te volgen.

Raadpleeg informatie over raadsvergaderingen via https://loonopzand.bestuurlijkeinformatie.nl/Calendar. De begroting is in te zien via
www.loonopzand.nl/financieel