Onlangs nodigde de gemeente Loon op Zand haar inwoners, ondernemers, verenigingen en organisaties uit om mee te denken over een gemeenschap waarin bewoners naar elkaar omkijken en elkaar ondersteunen. De gemeente vroeg hoe we inwoners kunnen helpen om problemen in de eigen omgeving op te lossen. Of -beter nog- hoe problemen voorkomen kunnen worden.
Inwonersinitiatieven
‘Goede voorzieningen’ en ‘een stevig sociaal netwerk’ vond men de basisvoorwaarden voor een sterke gemeenschap. Inwonersinitiatieven en een sterk verenigingsleven spelen hierbij een belangrijke rol. Daarom riep de gemeente inwoners op om aan de slag te gaan met een plan of een idee voor de buurt of de wijk. Deze oproep leverde mooie inwonersinitiatieven op die helpen om de gemeenschap te versterken! De gemeente ondersteunt deze initiatieven, maar gaat er niet mee aan de slag. Dat doen de indieners zelf.
Kinderboerderij ’t Molengeitje
Stichting Vrienden Park Vossenberg wil een kinderboerderij oprichten. Niet alleen voor de bewoners van verpleeghuis Park Vossenberg, maar voor de hele omgeving. Zo ontstaat op een leuke manier contact tussen bewoners van Park Vossenberg en andere inwoners van onze gemeente.
Kids & Koffie
De GGD Hart voor Brabant wil een ontmoetingsplek voor (aanstaande) ouders en verzorgers waar ze ervaringen delen en van baby professionals leren over de uitdagingen die de zorg voor kinderen met zich meebrengt.
Ieder initiatief richt zich op een specifieke doelgroep: ouderen en (aanstaande) ouders en verzorgers. Maar ook de buurt, de wijk, de sociale omgeving wordt betrokken. Daarmee bouwen ze allebei op hun eigen manier aan een sterke gemeenschap!
Waarom investeren in een sterke gemeenschap?
Een sterke gemeenschap vormt de ruggengraat van een gemeente. Gemeenschappen waar inwoners zich verbonden voelen, dragen bij aan een betere gezondheid, aan grotere weerbaarheid en aan het geluksgevoel van mensen. Ook bevordert het een gevoel van gezamenlijke verantwoordelijkheid. Voor een gemeente die duurzaam wil groeien en floreren is dat van essentieel belang.
Elk jaar neemt de vraag naar individuele- en professionele zorg toe. Een situatie die onhoudbaar wordt, omdat zorgkosten alsmaar stijgen en personeel steeds schaarser wordt. Daarnaast groeit de groep mensen die om zorg vraagt. De gemeente Loon op Zand wil dat professionele zorg beschikbaar blijft voor mensen die het écht nodig hebben. Daarom zet ze zich ook in voor een sterke gemeenschap waar inwoners binnen hun eigen netwerk, of in hun buurt of wijk, een stootje kunnen opvangen.
Plannen of ideeën voor de wijk
De gemeente helpt inwoners met plannen of ideeën voor de buurt of wijk op weg. Dat geldt ook voor kleinere initiatieven voor de buurt of wijk. Denk bijvoorbeeld aan een schoonmaakactie of buurtbijeenkomsten om elkaar te ontmoeten en samen te werken aan het verbeteren van de buurt. Of om elkaar te ondersteunen, bijvoorbeeld bij het opvoeden van de kinderen. Een sportclub die mensen helpt met een gezondere leefstijl. Kortom, er zijn talloze activiteiten te bedenken die de gemeenschap versterken. De gemeente denkt mee, wijst de weg en brengt inwoners in contact met personen of organisaties om mee samen te werken. En er is ook nog wat ruimte voor financiële ondersteuning. Meer informatie vind je hier.