De gemeente Loon op Zand gaat in samenwerking met verschillende aanbieders het aanbod in deelvervoermiddelen uitbreiden. Zo komen er deelauto’s en het gebied van de deelscooters breidt uit. Op deze manier wil de gemeente het gebruik en bezit van personenauto’s verminderen. En ook het aantrekkelijker maken van het openbaar vervoer is belangrijk. Naast het verlagen van het autogebruik en -bezit kunnen we met verschillende soorten deelvervoer ook vervoer aanbieden voor inwoners die geen eigen vervoermiddel willen of kunnen kopen. Ook kan het deelvervoer gebruikt worden voor de laatste of eerste kilometers tussen bushalte en bestemming. Daarmee biedt het deelvervoer voor velen een interessante mogelijkheid binnen onze gemeente.
Kennismaken met de deelauto’s, -fietsen en -scooters
We vinden het belangrijk dat inwoners kunnen ontdekken welke mogelijkheden er zijn en hoe fijn het kan werken. Daarom organiseert de gemeente samen met de samenwerkingspartners verschillende acties om kennis te maken met de deelauto’s en -scooters. Er zijn twee aanbieders van deelvervoer: Felyx en Greenwheels.
- Deelscooters: Felyx rijdt al wat langer rond in onze gemeente. Maar nog niet iedereen heeft het gemak van de deelscooters ontdekt. Met de promocode WELCOME20 kun je met korting een scooter uit proberen.
- Deelauto’s: Bij Greenwheels is het mogelijk om op de website uit te rekenen of het gebruik van hun deelauto voordeliger is dan het bezit en gebruiken van een eigen auto. Iedereen die de vergelijking invult ontvangt € 20, - rijtegoed als welkomstcadeau.
Vergroten bereikbaarheid
Voor inwoners die met het openbaar vervoer reizen, merken we vaak dat bijvoorbeeld bedrijventerreinen niet goed bereikbaar zijn. De snelle bussen uit Tilburg en Den Bosch stoppen alleen aan de randen van Loon op Zand en Kaatsheuvel. En dan sta je daar, hoe reis je dan het laatste stuk naar je werk of stageadres? De deelvervoermiddelen kunnen dit gemis oplossen. Door deelvervoer te stimuleren, kunnen we het autobezit en -gebruik verlagen. Dit biedt weer kansen op de woonomgeving groener en kind- en klimaatvriendelijker in te richten. Een win-winsituatie dus.