Ga naar de homepage

Op 15 augustus 1945 eindigde voor het gehele Nederlandse koninkrijk de Tweede Wereldoorlog. Op die dag capituleerde Japan en eindigde ook in Nederlands-Indië de oorlog.

Locoburgemeester Suzan Mandemakers: "Ieder jaar staan wij stil bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog. Wij herdenken vandaag alle slachtoffers van het Japanse oorlogsgeweld. Miljoenen mensen van ons Koninkrijk hebben in deze periode zwaar geleden. Om deze donkere periode niet te vergeten, draag ik op deze dag de Melatispeld. De Melati is een typisch Indonesische bloem. Een symbool van respect, betrokkenheid en medeleven.”

Die dag hangt voor het gemeentehuis de Nederlandse driekleur (zonder wimpel) in top. Namens het college legt locoburgemeester Suzan Mandemakers om 12:00 uur een krans bij het oorlogsmonument. Met het leggen van een krans bij het oorlogsmonument markeert het college de gebeurtenis 78 jaar geleden. Na een korte toespraak tonen de aanwezigen met een minuut stilte hun eer aan de gevallenen. We nodigen u van harte uit om deze herdenking bij te wonen.