Ga naar de homepage

Profielschets Burgemeester

Hier vindt u de profielschets van de burgemeester in PDF.


Ben jij onze betrokken en doortastende burgemeester? Loon op Zand is op zoek naar je.

  • Trots gezicht van en in onze gemeenschap
  • Regisseur in het bestuurlijk samenspel
  • Effectief netwerker in de regio
  • Daadkrachtig verbinder voor openbare orde en veiligheid

In het hart van Brabant

Loon op Zand is een natuurrijke en groene gemeente in het hart van Brabant. De drie dorpen hebben elk een geheel eigen karakter. De Moer is van oudsher een agrarische gemeenschap waar we de dingen graag voor en met elkaar doen. De turfstekers van Kaatsheuvel werden succesvol in leerbewerking en de schoenenindustrie. Ook Loon op Zand, een groen historisch kerkdorp, heeft veel te danken aan de ondernemers in de schoenproductie. Inmiddels is recreatie voor alle dorpen een belangrijke pijler. De Efteling en de Loonse en Drunense Duinen zijn landelijk bekende troeven, waar we maar wat trots op zijn. In 2021 werden we uitgeroepen tot wandelgemeente van het jaar.

Als inwoners van de gemeente Loon op Zand voelen we ons betrokken bij de eigen gemeenschap. Brabantse gezelligheid zet de toon. We houden de sfeer graag goed, zorgen goed voor wat en wie we hebben. Als we ergens iets van vinden, laten we dat duidelijk weten. Ontwikkelingen en gebeurtenissen benaderen we kritisch en nuchter. ‘Viel niet tegen’ of ‘volgende keer beter’ zeggen we dan. De onderlinge band is hecht, velen van ons zijn actief als vrijwilliger of mantelzorger. Dorpsquizzen en muziekuitvoeringen zijn populair. Met evenementen als Fairytale Festival, Moers Pinksterweekend en De Loonse Kerstklokkenloop spreken we ook publiek uit de regio aan; om slechts enkele voorbeelden te noemen.

Ook in het gemeentehuis gaan we informeel met elkaar om. Het debat kan scherp op de inhoud zijn, maar we zoeken steeds naar een zo’n groot mogelijk draagvlak. Conflicten uitpraten en elkaar persoonlijk aanspreken vinden we niet altijd makkelijk.

Als kleine gemeente hebben we er in 2021 na grondig onderzoek voor gekozen om zelfstandig te blijven. We spraken af te evalueren of met alle maatregelen die we hebben genomen zelfstandigheid in de toekomst haalbaar blijft. De eerste resultaten daarvan komen in 2025 beschikbaar en ook in de komende jaren blijven we onze toekomstbestendigheid monitoren. 

"De nieuwe burgemeester heeft oog en oor voor al het moois dat Loon op Zand als gemeente te bieden heeft.” – Inwoner

Gezocht: een doortastende dorpsburgemeester

In Loon op Zand zoeken we een bestuurder met een positieve instelling die een van ons wil worden. Ben jij iemand die de rust bewaart, durft op te treden waar het nodig is, alle spelers aan boord weet te houden, en van Brabantse gezelligheid geniet? Dan ben je misschien wel onze nieuwe burgemeester en hebben we vier opgaven voor je.

Opgave één – het trotse gezicht van en in onze gemeenschap

Het sociale leven in de gemeente Loon op Zand gebeurt in de dorpen, in elk dorp op geheel eigen wijze. Onze burgemeester is het gezicht van de gemeenschap, van alle drie de dorpen evenveel en met respect voor het eigen karakter. Doordat je in de gemeente woont, maak je deel uit van ons dagelijks leven en ben je één van ons. We komen je tegen in de supermarkt en op straat, je bent erbij als er iets te vieren valt, en je bent geïnteresseerd in wat ons persoonlijk bezighoudt. Zo word je vanzelf trots op Loon op Zand, en wij op onze burgemeester.

De opgaven waar we als gemeente voor staan zijn groot. Een risico is dat we door verschillende belangen en overtuigingen met de ruggen naar elkaar toe komen te staan. Als burgemeester ben je hier alert op en loop je er niet voor weg. Je zorgt ervoor dat we met elkaar in gesprek blijven en proberen de ander te verstaan. Je hebt een goed afgestelde antenne voor wat er onderhuids kan spelen.

“De burgemeester is zichtbaar aanwezig, slaat bruggen naar de drie dorpsgemeenschappen en heeft visie hoe deze gemeente zich kan ontwikkelen, gebruikmakend van alle verschillende talenten.” – Inwoner

Opgave twee – de regisseur in het bestuurlijk samenspel

Als voorzitter van raad en college ben je de regisseur in het verbeteren van het bestuurlijk samenspel. Samen met de griffier en gemeentesecretaris geef je hier vuur en vaart aan. Je bewaakt de onderlinge balans, bevordert het dualisme en werkt aan een stevigere positionering van de raad. Dit doe je onder andere door ons een spiegel voor te houden en uit te dagen. Tussen bestuur en organisatie ben je de verbindende schakel. In deze regierol houd je het oog op de kwaliteit van de besluitvorming: het nemen van de beste besluiten voor de inwoners van de gemeente Loon op Zand staat voorop.

Respect voor ieders rol is een belangrijke voorwaarde. Dat vraagt om rolbewustzijn, van jezelf en van ons allemaal. Je bouwt aan onderling vertrouwen. Je maakt transparant welke afslagen genomen worden, wat de overwegingen daarbij zijn en wat het gevolg kan zijn. In het bestuurlijk proces sta je niet aan de zijlijn, maar loop je in het veld. Je bent één van ons, je doet mee. Tegelijkertijd bewaar je te allen tijde je onafhankelijkheid. In het college stimuleer je het goede gesprek en weet je de wethouders in het licht te zetten. Als portefeuillehouder Organisatie draag je bij aan het verder toerusten van de ambtelijke organisatie op de toekomst, mede in het licht van het vraagstuk rondom onze bestuurlijke toekomst waarin je een adviserende rol vervult. In je contacten met raadsleden, wethouders en ambtenaren heb je aandacht voor het persoonlijke, je stelt je inlevend en empathisch op. Je bent zichtbaar, aanspreekbaar en toegankelijk. Je weet ons te spiegelen en te stimuleren het beste uit onszelf te halen.

“De nieuwe burgemeester geeft stabiliteit, duidelijkheid en richting. Het is iemand die aanspreekt als het nodig is en verbindt waar dat kan.” – Inwoner

Opgave drie – een effectief netwerker in de regio

Wij zijn een gemeente van beperkte omvang. Om de grote opgaven te kunnen realiseren, nemen we onder meer deel aan de regionale samenwerkingen Hart van Brabant (in het sociaal, fysiek en economisch domein) en De Langstraat (arbeidsparticipatie, toerisme en gebiedspromotie). In de regio willen we een actievere rol gaan spelen en vanuit waar we goed in zijn bijdragen aan de samenwerking: recreatie, toerisme, zorg en de aanpak van ondermijning.

Onze burgemeester is in de regio een echte netwerker. Als je nog niet over een passend netwerk in Brabant beschikt, ben je in ieder geval in staat om het snel op te bouwen. Je doet dit met gevoel voor onze specifieke cultuur. Je draagt proactief en met trots uit wat we als gemeente Loon op Zand te bieden hebben. Je zoekt naar mogelijkheden om strategische allianties te smeden en voelt daarbij goed aan wat het juiste moment is ergens op in te zetten en wanneer je juist nog even op je handen blijft zitten. Je bent je bewust van wat er in eigen huis moet gebeuren voordat je naar voren kunt stappen. Het spel van meebuigen en op je strepen gaan staan speel je met souplesse.

In het gemeentehuis en onder inwoners maak je zichtbaar wat je in de regio doet en weet je er een breed draagvlak voor op te bouwen.

“De burgemeester ziet de omliggende gemeenten als kracht en niet als bedreiging. Maar hij of zij zorgt er wel voor dat we onze identiteit behouden.” – Inwoner

Opgave vier – daadkrachtig verbinder voor openbare orde en veiligheid

Loon op Zand heeft een groot buitengebied met veel vakantieparken, natuur en andere gebieden waar weinig mensen wonen. Dat maakt ons kwetsbaar voor ondermijning en er zijn risico’s voor brand. In de dorpen hebben we vaker te maken gehad met drugsproductie en -afval en illegale prostitutie. Als burgemeester ben je alert op wat er speelt en praat je de raad daar regelmatig over bij. Je reageert snel en adequaat op signalen. In geval van incidenten deins je niet terug, maar treed je doortastend op. Voor buurtbewoners, omstanders en slachtoffers heb je persoonlijke aandacht, en je bent hen ook na afloop tot steun.

“De nieuwe burgemeester is goed in balans qua toegankelijkheid en formaliteit, en treedt stevig op tegen criminaliteit.” – Inwoner

Wat je meebrengt

  • Vanzelfsprekend beschik je over de basisvaardigheden voor het ambt van burgemeester: je bent integer, herkenbaar, onafhankelijk, verbindend en stressbestendig. In Loon op Zand zoeken we naar iemand die ook een aantal specifieke vaardigheden meebrengt:  
  • Betrokken en empathisch – Als burgemeester ben je zichtbaar aanwezig, in het dorp, op straat en in het gemeentehuis. Dat je betrokken bent bij wat er speelt en bij wat mensen beweegt is niet alleen vanzelfsprekend, je laat het ook zien.
  • Besluitvaardig en omgevingsbewust – Je voelt goed aan wanneer het moment gekomen is het debat af te ronden en de knoop door te hakken. Je gaat staan voor de beslissing die genomen wordt en verdedigt die met overtuiging, ook bij inwoners.
  • Bestuurlijke sensitief – Je hebt gevoel voor nuance, je luistert naar wat achter woorden schuilgaat en snapt dat de wereld niet zwart-wit is. Bestuurlijk weet je hoe de hazen lopen, en heb je gevoel voor momentum. 

Een assessment kan onderdeel uitmaken van de selectieprocedure.

“De burgemeester heeft empathisch vermogen, is toegankelijk voor de burger en durft doortastend te zijn op de momenten dat het moet.” – Inwoner