Nieuw landelijk Omgevingsloket
Het online Omgevingsloket is sinds 1 januari 2024 de plek waar iedereen die iets wil ondernemen in de leefomgeving direct ziet wat er kan en mag. U kunt hier ná 1 januari onder andere checken of een vergunning nodig is voor uw activiteit, deze direct aanvragen of een melding doen.
Eén omgevingsplan vervangt bestemmingsplannen
Alle bestemmingsplannen worden samen één omgevingsplan voor de gemeente Loon op Zand. In dit plan staat voor iedere plek in de gemeente wat er mogelijk is en welke regels er gelden, bijvoorbeeld over bouwen, gebruik van de leefruimte of milieu. Past uw initiatief niet binnen het omgevingsplan, dan kunt u hiervan afwijken volgens een nieuwe procedure vanaf 1 januari 2024. Kijk voor meer informatie op: Omgevingsplan.
Beslissing binnen 8 weken is uitgangspunt bij formele vergunningaanvraag
Het uitgangspunt is dat de gemeente binnen acht weken beslist op een formele aanvraag voor een vergunning, met een mogelijke verlenging van zes weken. Daarna is er nog bezwaar en beroep mogelijk. Als een vergunningaanvraag complex is, kan de procedure langer zijn.
Meer ruimte voor nieuwe ontwikkelingen
De Omgevingswet zorgt voor een bredere kijk op onze leefomgeving. Deze moet allereerst veilig en gezond zijn. Ook is er straks meer ruimte voor nieuwe ontwikkelingen en voor initiatieven uit de samenleving. Er zijn namelijk minder regels en de gemeente krijgt meer vrijheid voor eigen afwegingen. Bij initiatieven van inwoners of ondernemers staat het doel centraal in plaats van de vraag: ‘Mag het wel?’ De gemeente denkt via mee over hoe iets mogelijk kan worden gemaakt. En geeft snel duidelijkheid als een plan of idee echt niet past op een bepaalde plek.
Meepraten en meedenken
De Omgevingswet stimuleert dat u eerder kunt meedenken over ontwikkelingen of plannen in uw buurt. Dat heet participatie. Daarmee kunnen de gemeente en initiatiefnemers op tijd belangen, meningen en goede ideeën op tafel krijgen. Zo moet de gemeente bij aanpassingen van het omgevingsplan aangeven wie ze betrokken heeft, wat de uitkomsten zijn en hoe deze zijn verwerkt in het plan. Bij de aanvraag van een omgevingsvergunning is juist de initiatiefnemer verplicht om aan te geven of, en zo ja hoe de omgeving betrokken is bij het plan en met welke resultaten.